dimecres, 8 de març del 2017

Feliç dia de la dona (treballadora)



Sabeu per què el 8 de març se celebra el dia de la dona? 

(Podeu buscar la informació i compartir-la amb la resta escrivint-ho a comentaris)

9 comentaris:

  1. Es veu que l'origen no és del tot clar, però les versions que semblen ser més veritables, son les següents: la primera explica, que el 8 de març de l'any 1857 o 1908 (segons les diferents versions), un grup de treballadores tèxtils, van sortir al carrer de Nova York per manifestar-se i protesta per les condicions en les que havien de treballar. Tot i que hi ha una altra versió, que explica que les treballadores el dia 8 de març de 1857 o 1908, van fer vaga per protestar per les condicions de treball que patien i el propietari les va tancar dintre la fàbrica i hi va calar foc, provocant així la mort de 129 dones. Aquestes van ser unes de les primeres manifestacions en que les dones es manifestaven per lluitar pels seus drets laborals, i a partir d'aquell dia va començar a haver-hi diferents moviments. I finalment més endavant es va acabar proclamant el dia 8 de març com a dia de la dona.

    Natàlia Serarols
    2n ESO B

    ResponElimina
  2. Bon dia.
    La meva informació és aquesta: Tot es remonta a l'any 1857 a Nova York, en una industria tèxtil, totes les dones d'aquesta fabrica tèxtil es van manifestar per les miserables condicions en les que treballaven. Més tard, el 28 de febrer de 1909, es va celebrar el primer Dia Nacional de la Dona però només va tindre acte a Chicago i a Nova York.
    Finalment, es va anar expandint per tot el mon, fins que al final, la ONU va declarar el 8 de Març com el Dia Internacional de la Dona.
    Això és tot.

    Ferran Arrizabalaga

    ResponElimina
  3. El dia de la dona es celebra el dia 8 de Març per l'incendi que va passar a la fàbrica Cotton de Washigtong al 1908, on un grup de treballadores es va declara en vaga per millorar les seves condicions laborals però l'amo de la fàbrica no ho va acceptar i va incendiar la fàbrica on hi van morir 129 treballadores.

    Arnau Gimeno
    2n d'Eso b

    ResponElimina
  4. Cada 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora (o també Dia Internacional de la Dona), una data reconeguda per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). El 8 de març de 1857, les dones que treballaven en la indústria tèxtil (anomenades "garment workers") de Nova York, als Estats Units, van organitzar una protesta. Lluitaven contra els salaris baixos i les inhumanes condicions laborals. La policia va carregar contra les manifestants i les va dispersar. Dos anys més tard, també al març, aquestes dones van crear el seu primer sindicat per tal de protegir-se i aconseguir certs drets laborals bàsics

    Carla Arroyo
    2n d'Eso b

    ResponElimina
  5. He estat buscant per internet i he trobat que es celebra el 8 de març, perquè al març del 1857 un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir a manifestar-se pels carrers de Nova York sobre les pèssimes condicions en las que estaven treballant

    Erola Fernandez
    2n d'ESO A

    ResponElimina
  6. Hi ha varis aconteixaments que fan que el 8 de març sigui el dia internacional de la dona.
    Una d'elles és la vaga de les treballadores tèxtils nord-americanes o l'incendi de la fàbrica Cotton. En aquest incident van morir 142 treballadores, que casualment eren les que l'any anterior havien demanat millors condicions laborals.
    Anys deprés, el 8 de març de 1917, mils de dones russes van sortir al carrer a manifestar-se.
    Les dones nord-americanes ho celebraven l'últim diumenge de febrer. I les europees ho feien el 19 de març.
    Amb el ressorgiment del feminisme al final dels anys seixanta, es va tornar a implantar la celebració d'aquesta data. Que va acabar de confirmar-ho les nacions unides al 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.
    El sentit d'aquesta manifestació respon a la lluita de les treballadores del segle vint, per la lluita de millors condicions laborlas i el dret femení a votar.
    Pau Martí
    2n ESO B

    ResponElimina
  7. Aquest dia commemora la lluita de la dona treballadora per les seves condicions i el seu desenvolupament integra com a persona. Aquest dia se celebra gracies a un grup de dones obreres que van sortir als carrers de Nova York per denunciar les seves condicions deplorables als llocs de feina. Però aquest dia es va declarar com tal al 1910, quan es va celebrar la segona convenció mundial de la dona a Copenhague.

    Jan Rosello
    2n d'ESO A

    ResponElimina
  8. El 8 de març és el dia de la dona en celebració de la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911.

    Fidel Asensio
    ESO2B

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.