dimarts, 5 de maig del 2020

CORRECCIÓ LÈXICA I INTERFERÈNCIES AMB EL CASTELLÀ



INTERFERÈNCIES DEL CASTELLÀ

El concepte d’interferència lingüística fa referència als canvis en l’estructura d’una llengua ocasionats per la influència d’una altra llengua. Les llengües en contacte s’influeixen mútuament, sobretot a nivell lèxic; però, en una situació de conflicte lingüístic -com el cas del català i el castellà- és la llengua dominant (el castellà) la que interfereix quasi exclusivament la llengua dominada (el català), que pot acabar significativament transformada.

 
Les interferències tant es poden produir en l’ús de les paraules, com en l’ús de les locucions, les frases fetes, els refranys, les estructures gramaticals, etc.

S’anomenen barbarismes els mots d’una altra llengua que són usats en lloc dels mots que la llengua pròpia ja té per designar els mateixos conceptes. Així doncs, la paraula pèsam és un barbarisme perquè la llengua catalana ja té la Paraula condol per designar el mateix significat.



Els manlleus són mots que passen d’una llengua a una altra i s’integren en la llengua que els rep perquè aquesta no té cap mot propi per designar un determinat concepte, la paraula càmping  n’és un.



TASCA CONJUNTA- CORRECCIÓ DE TEXTOS


1. Llegeix aquests fragments de correus electrònics escrits per alumnes de 2 ESO i detecta les errades ortogràfiques, de lèxic o d’estructura.


ORTOGRAFIA

«Hola, soc un Alumne de l'escola grèvol i avui us voldria enviar aquesta carta per animar-vos i fer que no ho passeu tan malament (...)


«Sobre tot recordeu això que es el més important. TOT SORTIRÀ BÉ»


«Jo porto confinada des de el dia que van tancar les escoles (...)»


«Estic segura que els dies se’t estan fent eterns i difícils (...)»


«Escric aquesta carta a una persona desconeguda, sense saber res d’ella, ni edat, ni el sexe, res de res. Ets algú que de cop hi volta sa vist involucrada en aquesta circumstància. Ets a l’hospital, segurament no estàs envoltada dels teus, perquè no poden anar a visitar-te, però segur que no et sens sol o sola, estàs envoltat de gent que es preocupa per tu, gent anònima, gent que no coneixes però que lluiten cada dia per tu, perquè et trobis millor i puguis sortir d’aquest mal son (...) »


«Vui agrair-vos per tot el que esteu fent per nosaltres (...)


« Per eliminar aquest maleït virus que tantes vides a cobrat des de que va arribar des de la xina ( els quals no tenen cap culpa de res culpa ).»


ESTRUCTURA I CORRECCIÓ

Voldria enviar aquesta cara a tot el personal sanitari i a tota la gent que treballa en els hospitals. I els animo a que segueixen treballant dur per salvar el planeta, aquesta pandèmia arribarà un moment en el qual tot s'acabarà i podrem tornar a la normalitat »


«Tot sortirà bé sou massa forts emocionalment i psicològicament, sempre estem pensant en vosaltres però no per la por de el covid-19 sinó perquè se que si algu pot matar el virus sou vosaltres perquè dia a dia esteu lluitant i se que sempre acabareu guanyant , no esteu sols, cada dia és un menys per poder sortir a passejar amb un familiar teu, per gaudir dels moments amb els teus estimats»


«Començaré aquesta carta amb una frase que he escoltat molt durant la meva vida “Tot el que comença acaba”, una frase que em va dir el meu pare i ha estat rondant pel meu cap des de molt petita, i es que el meu pare tenia raó, tot s'acaba. I perquè dic tot això? Dons pel fet de que el Covid-19, que ha canviat tant les nostres vides, algún dia s’anirà, potser no del tot, però els casos baixaran fins que siguin molt pocs i els nous poc seguits. »
«Jo i estic segura que tothom agraïm moltíssim el que esteu fent i us enviem molta força i ànims per poder seguir endavant i guanyar aquesta pandèmia.»


PUNTUACIÓ


«La situació per la que estem passant és molt complicada per a tots però, jo sé que per vosaltres ho és encara més i es per això que us volia escriure aquesta carta. (...) »


«Aquesta carta va dedicada a tot el personal sanitari que actualment està ajudant a combatre el coronavirus. Sigui curant a els infectants o evitant que hi hagi més infectats, només els vull dir que tot l’esforç que estan posant nosaltres els hi tornarem, ara aplaudiments però al futur quan vosaltres sigueu els que hagin de ser els que hem de protegir o de curar, no us emportareu una decepció posarem els mateix esforç i dedicació que el que esteu posant vosaltres, perquè tota la societat està en deute amb vosaltres, no només a les persones que heu salvat sinó tots perquè d'una manera o una altra esteu coneguin que menys persones hagin de plorar la mort del seu familiar o encara pitjor discussions per a decidir qui pot anar a l'enterrament.
Per tot això i molt més us volia dir gràcies.»




TASCA INDIVIDUAL

ACTIVITATS AUTOCORRECTIVES PER PREPARAR-SE EL GOOGLE FORM (+ APUNTS DE LA SETMANA ANTERIOR + CONFUSIONS ORTOGRÀFIQUES)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.