diumenge, 7 de febrer del 2016

Solomon Ash: experiments sobre la conformitat

Els estudis de psicologia social fets per Solomon Asch entre el 1951 i 1955 han aportat dades sobre el comportament dels éssers humans en una situació de pressió de grup.
L'experimet en si consistia en fer creure al participant que participava en una prova de visió, ja que se'ls feia creure que era un experiment sobre percepció visual. Concretament, es solicitava als individus que indentifiquessin, en un conjunt de tres línies de diferent tamany, la més semblant a la línia estàndard.

Aquesta tasca no hauria de resultar difícil, per una persona amb bones capacitats visuals i intel·lectuals, no obstant, els individus preguntats no sempre deien la veritat. I és que la clau de la pràctica consistia en provar el criteri del subjecte sota pressió. Solomon Ash demanava la col·laboració a altres individues (ente 6 i 8) que, conscientment, donaven una resposta errònia. L'individu experimentat donava resultats equivocats, en molts dels casos, és a dir, escollia la resposta unànime dels grup. Els individus, en un 75% dels casos van optar per respondre el mateix que la majoria, tot i que expressaven malestar i confussió. Tan sols un 25% dels experimentats van mantenir la seva resposta en tots els casos. 
Per tant, aquests experiments van voler demostrar el poder de la conformitat i l'acceptació  de les respostes de la majoria. De com la pressió de grup ajuda a variar els judicis
 Font: Aula virtual de Psicología



Article blog Fils de Sofia

Què en penseu d'aquest experiment i els resultats que es van obtenir? 
Creieu que la força dels grup segueix determinant l'opinió de l'individu?
Sabrieu identificar situacions o contextos on la pressió de la majoria ens determina?

Espero les vostres reflexions a comentaris ;)

9 comentaris:

  1. És un experiment impactant en la mesura que significa un repte pel sentit comú. La raó es distorsiona i queda qüestionada per la pressió del grup. L'individu no compta, no es mostra, perd força davant la massa social. També depèn molt de la persona de la es tracti. Quan hi han dos amics ja és més difícil per l'aliança que es forma, ja que l'individu se sent menys sol davant el grup.
    Considero que avui en dia encara ens deixem arrossegar per la inèrcia de la massa.
    A les aules l'estudiant s'inhibeix de donar la seva opinió personal en funció de la reacció.
    En els espectacles de masses, com el fútbol, gales.... l'espectador no expressa, majoritàriament, la seva opinió a causa de la pressió del seu voltant, quan surt un personatge que tothom el critica, i a tu et meravella, no et manifestaràs o reclamaràs la teva opinió per no quedar ridícul/a.
    Joel Schneider 2a

    ResponElimina
    Respostes
    1. També depèn molt de la persona de la es tracti?

      EDFG (Equip directiu de faltes grevol)

      Elimina
    2. De la QUE es tracti. Perdoni vostè!!!
      Joel Schneider

      Elimina
    3. Grèvol nom propi i plana acabada amb consonant, oi?

      Elimina
  2. Hola Marina , aquest experiment real i que demostra com és la gent de vegades , es pot veure que quan la gent està sotmesa a molt estrés el que fa no és pensar sinó que tota aquella gent que tens al voltant teu dona la mateixa opinió però en canvi tu en tens una de diferenr el que fas és que t´apartes dels teus pensaments i elque fas és dit tot allò que la gent diu sense que puguis haber donat la teva opinió.Com molt bé ha dit el Joel si et posen en aquesta situació amb una gent en la qual tu estimes ja siguin ,amics ,famiiars etc...Es crea un víncul més sentimental i no pots defendre la opinió de la gent que tu estimes.Un exemple seria quan a la ecola estan fent un examen oral i li pregunten la mateixa pregunta a tothom estic segur que a la que 4 o 5 persones responguin el mateix la gent també ho farà.
    Salutacions.
    Paul Tixier
    2ESO A

    ResponElimina
    Respostes
    1. estrés (estrès) _diferenr (diferent) _elque (el que) _haber!(haver) _famiiars (familiars) _víncul (vincle)_la opinió (l'opinió)_ ecola (escola)

      EDFG (Equip Directiu Faltes GRÈVOL)

      Elimina
  3. És un experiment curiós que demostra com són d'influenciables les persones que, acaben actuant contra les seves percepcions. Dintre d'un grup la majoria exerceix presió sobre un conjunt d'individus fàcilment manipulables. Has de tindre unes conviccions molt arrelades per no cedir i una gran seguretat en les teves justificacions i opinions.
    Unes situacions on això es manifiesta és el tema de gustos i modes. Per exemple, un grup d'amics pren un gelat d'un determinat sabor. A tothom li agrada menys a tu però tan insisteixen que acabes agafant el mateix. Igualment succeeix amb roba o sabates.Si tothom porta un jersei o pantaló, te l'has de comprar si no ja et veus discriminat. Has de mantenir-te ferm en els teus ideals i creences perquè és el que et defineix com a persona i t'identifica.

    Francesc Sànchez 2n ESO B

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.