dijous, 25 de setembre del 2014

Fonètica: sistema vocàlic del català


Tot i que a nivell ortogràfic només tenim cinc vocals, des d'un punt de vista fonètic, en CATALÀ CENTRAL en tenim vuit.
a) Sabries explicar el perquè d'aquest fenomen?
b) L'accent gràfic hi té alguna relació?

La fonètica és una disciplina que estudiaràs més endavant, però et recomano que facis un cop d'ull a aquesta presentació clicant AQUÍ o bé consultar aquests apunts clicant AQUÍ

12 comentaris:

  1. a) Aquest fenomen passa perquè la manera en que pronunciem la “e” i la “o” pot canviar si porten accent obert o tancat. També hi ha una “e” anomenada vocal neutre que sona diferent a les altres i per això des d’un punt de vista fonètic no hi cinc vocals sinó que hi ha vuit.
    b) Sí, l’accent gràfic hi té relació.
    Anaïs Alandí

    ResponElimina
  2. a) El fet que hi hagi 8 vocals des del punt de vista fonètic i cinc vocals des del punt de vista ortogràfic, és que quan parlem, utilitzem dos vocals per la e (la e oberta i la e tancada), dos vocals per la o (la o oberta i la o tancada) i la vocal neutra. A part, també utilitzem la a, la i i la u.
    I quan escrivim, utilitzem la a, la e, la i, la o i la u.
    b) L'accent gràfic té relació, perquè ens ajuda a saber com hem de pronunciar la paraula. Per exemple: l'accent obert de la o de la paraula helicòpter, ens diu que hem de pronunciar la o oberta.
    Núria Grau
    2n ESO A

    ResponElimina
  3. A) Hi han vuit sons però cinc vocals perquè les lletres "e" i "o" és poden escriure de dos maneres diferents: obertes o tancades. La lletra "e", a part de que es pugui escriure de dos maneres diferents, hi ha una vocal neutra, que es pronuncia "a" però s'escriu "e". Exemple: mare. En el cas de la "a", sol la podem pronunciar d'una sola forma, amb accent obert. En el cas de la "u" i la "i" es pot pronunciar d'una sola forma, amb accent tancat.
    B) L'accent gràfic si que té relació perquè sense accent no podríem saber si aquella vocal s'ha de pronunciar oberta o tancada.

    Sara Avilés Valero
    2n ESO B

    ResponElimina
  4. a) Hi ha vuit sons per què , tot i què, només tenim cinc vocals, dos d'elles tenen dues formes diferents de pronunciar-se, la oberta i la tancada. Aquestes són la e i la o. També està la vocal neutra que té un so entre la "e" i la "a".
    b) L'accent gràfic hi té relació per què indica si la vocal es pronuncia oberta o tancada.

    Maria Pifarré

    ResponElimina
  5. a) Aquest fenòmen es produeix a causa de que hi ha dues de les cinc vocals que es poden pronunciar de dues maneres diferents, oberta o tancada.
    A més hi ha la vocal neutra que és la vuitena i es pronuncia meitat "a" i meitat "e", un cas com aquest és la paraula mare i només es produeix a la llengua catalana.
    b) L'accent gràfic si hi té a veure, és el signe que determina com hem de pronunciar la vocal, oberta (`) com la paraula cafè o tancada (´) com la paraula botó.

    Andrea Villegas

    ResponElimina
  6. -Hi ha vuit sons perquè en català la e i la o es poden pronunciar de dues maneres : obertes (cafè) i tancat ( serp ). A més de la vocal neutre.

    -El accent gràfic hi te a veure ja que determina si aquella paraula es pronuncia la grafia oberta o tancada

    Marta Carrascal

    ResponElimina
  7. a) Hi ha vuit sons perquè algunes vocals (e i o) es poden escriure de dues maneres diferents, fent que es la pronunciació canviï. També tenim la vocal neutre que es pronuncia entre la a i la e.

    b) L'accent gràfic, ens ajuda a saber com s'ha de pronuncia, la col·locació de la boca i els llavis.

    Cora Bao

    ResponElimina
  8. A) Hi han vuit sons perquè la E i la O poden portar accent obert o tancat. També hi ha la vocal neutre que té un so entre la A i la E

    B) l'accent gràfic té relació, ens ajuda a saber si la vocal es pronuncia oberta o tancada

    Sara Velasco

    ResponElimina
  9. a) El perquè d'aquest fenònem està en que, en llengua catalana, dues de les cinc vocals es poden pronunciar tan obertes com tancades. A més, també existeix un so adicional, que es troba entre la 'e' i la 'a', i que anomenen la vocal neutra.

    b) L'accent gràfic està relacionat amb aquest fenòmen ja que determina si una vocal la pronunciem oberta o tancada.

    Alejandro Gálvez 2 ESO B

    ResponElimina
  10. a) Hi ha vuit sons perquè hi han lletres com la e i la o què poden dur accent obert o tancat, i després hi ha les vocals neutres que es un so entre la a i la e.
    b) L'accent gràfic ens diu la col·locació de la boca, la llengua i els llavis perquè ens surti aquest so.
    Mar Sanz

    ResponElimina
  11. a) Hi ha vuit sons perquè encara que només hi hagi cinc vocals, dues d'aquestes es poden pronunciar de dues formes diferents, a més la e té un so adicional anomenat vocal neutra.
    b) L'accent gràfic està relacionat amb això perquè ens indica si una vocal és oberta o tancada.

    Aitor Ruiz 2n ESO A

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.