dissabte, 23 de gener del 2016

Domini lingüístic del català (2n ESO B)


El català és la llengua oficial d'Andorra i de tres comunitats autònomes: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Però es parS'anomena DOMINI LINGÜÍSTIC el conjunt de territoris on es parla una mateixa llengua. 
El català és parlat, actualment, per uns deu milions de persones, repartides entre Espanya, França, Itàlia i Andorra. Per les zones limítrofes, el català té contacte amb l'occità, el francès, l'aranès, el castellà, l'aragonès , el sard i l'italià.
Es parla també en una franja de la comunitat aragonesa (que va de nord a sud, ocupa les tres províncies i té una amplada d'uns 15-30 km. amb 50 municipis d'Osca, 5 de Saragossa i 25 de Terol), la petita regió del Carxe a Múrcia, el departament dels Pirineus Orientals de França, i a la ciutat de l'Alguer (Sardenya).
També cal dir que , dins del domini lingüístic del català, hi ha zones que parlen un altre idioma, com l'aranès a la Vall d'Aran o el castellà a regions de l'interior del País Valencià , o la zona de La Fenolleda, a la Catalunya Nord, que es parla occità.

El català ocupa el lloc 21 (de 56) entre les llengües més parlades d'Europa, per davant d'altres llengües com el basc, l'eslovac, el danès o el noruec

Per tenir més informació podeu clicar els següents enllaços:

- Rossellonés: La llengua de la Catalunya Nord (reportatge d'una escola catalana a Perpinyà 
- Alguerès: Caçadors de paraules (TV3. Reportatge del 22-06-07)

5 comentaris:

  1. Molt interessant, ja m'he mirat un documental i és curiosa tota aquesta situació del català, no ho entenc perquè el català és un dels idiomes més parlats (21 de 56) d'Europa i encara no es reconeix com a idioma oficial dins la unió europea, sempre he trobat molt estrany que l'estat espanyol sempre hi posi contratemps i en fi, totalment absurd.
    Joel Schneider
    2A

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord amb en Joel, això no hauria de tenir res a veure amb si és un estat o no, si és tan parlat s'hauria d'acceptar, sense lligar-ho amb independència o no, insisteixo, simplement, al parlar-lo tanta gent hauria de ser oficial.
      En fi, gràcies per la informació.
      Alex Balasch

      Elimina
  2. La situació del català no s'entén, és un idioma molt parlat que enriqueix una cultura i no ha de passar a l'oblit. És una forma d'expressar-se lliurement.
    Francesc Sànchez 2n ESO B

    ResponElimina
  3. També ho crec jo, el català és un idioma súper parlat i no hi ha dret que no hi estigui dins la unió Europea

    Adrià Gonzàlez 2ESO B

    ResponElimina
    Respostes
    1. Unió*

      EDFG (Equip Directiu Faltes Grèvol)

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.