Per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal." Aquest refrany, amb diverses varietats, fa referència a l'augment de la durada del dia, que per Santa Llúcia augmentaria només una mica i per Nadal ja es notaria més. Tanmateix, això no respon a la realitat. Per Santa Llúcia, que se celebra el 13 de desembre, els dies encara s'escurcen i és a voltants del 21, amb els solstici d'hivern, quan comencen a allargar-se. Per què, doncs, es fa tradicionalment aquesta afirmació en relació al dia de Santa Llúcia?
Per poder trobar-hi una explicació lògica hem de suposar que el refrany és molt vell, anterior a 1582, any en què es va fer la reforma gregoriana del calendari. Amb el calendari vigent fins aleshores--el calendari julià, que era pràcticament el calendari egipci--, s'havia anat produint un desfasament perquè la durada del dia no estava ben calculada. Per actualitzar el calendari, el 1582 se'n van suprimir deu dies, i del 4 d'octubre es va passar al 15 d'octubre. Per tant, en relació a l'any solar, Santa Llúcia es va avançar deu dies, encara que continués celebrant-se el 13 de desembre. Abans de la reforma, devia correspondre a l'actual 23 de desembre, data en què els dies ja es van allargant, tot i que de manera encara imperceptible, com un pas de puça.
El refrany de Santa Llúcia i el pas de puça sol formar part d'una tirallonga que relaciona determinades dates amb la durada del dia: Per santa Llúcia un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal; per Sant Esteve, un pas de llebre; per Reis un pas d'anyell; per Sant Antoni, un pas de dimoni.
Aquests refranys que fan referència a Santa Llúcia i l'allargament de la durada del dia, però, no són exclusius nostres. Se'n troben de semblants en altres països catòlics. Vegem-ne uns quants. A Galícia diuen: "Por Santa Lucía mengua a noite e medra o dia". A Itàlia: "Da Santa Lucia a Natale, il dì allunga un passo di cane." A la regió italiana de Calabria: "A Santa Lucia accurcia la notti e allonga la dia." I a França: "À la Sainte Luce, les jours croissent du saut de puce."
Clar
que no podem acabar aquest apartat sense desitjar-vos un «Santa
Llúcia us conservi la vista i la claredat!», fent referència
tant a les malalties per a les quals s'invoca la seva protecció, com
a l'enteniment i al bon judici
Quina festivitat relacionada amb Santa Llúcia coneixeu?
Una festivitat relacionada amb Santa Llúcia és que la festa està relacionada en qué s'apropa el Nadal.
ResponEliminaNathan
La fira de santa llucia que es celebra davant de la catedral cada nadal, on podem comprar pastorets i figueretes relacionades amb el passebre, o amb nadal
ResponEliminaGuillem Castells
Jo la festivitat que conec és també la fira de Santa Llúcia, la que cada Nadal, entre finals de novembre i principis de desembre, hi ha paredetes on es poden comprar coses relacionades amb les festes tradicionals de Nadal, i es celebra davat la Catedral de Barcelona.
ResponEliminaLaia Castillo
Jo la única festivitat que conec és la de la Fira de Santa LLúcia on hi ha parades amb figures de pessebre i coses de Nadal . Aquesta fira es fa al davant de la Catedral de Barcelona i jo hi vaig cada any a passejar ja que està molt decorat i hi ha molt ambient .
ResponEliminaBerta Nieto
l'única festivitat que hi ha, es la de la fira de Sta.Llúcia, on pots trobar desde tions fins caganers del barça jaja :)
ResponEliminaalex guber
La que conec jo és la Fira de Santa Llúcia, on hi exposen figures de nadal, pesebre...i es fa davant la Catedral.
ResponEliminaPaula Perellón